Wat doen wij met zijn allen fout?

Ik begrijp iets niet, technisch gezien bestaat een crisis niet. Op de import en export van een land na veranderd de hoeveelheid geld in een land niet. Het kan wel anders verdeeld worden. Als sommige mensen meer geld door bijvoorbeeld bonussen vergaren dan gaat dat ten koste van het vermogen van andere mensen. Geld verschuift in een land, het wordt niet meer of minder. Voor het gemak laat ik inflatie even voor wat het is.

Overal om mij heen hoor ik dat bedrijven klanten en daarmee werk zoeken. Als iedereen werk zoekt is de markt dus kleiner geworden. Wat ook overeen komt met het dalende aantal arbeidsplaatsen. Maar waar is de vraag en de werkgelegenheid dan heengegaan? De overheid groeit, ieder jaar weer. De steeds kleiner wordende bedrijven moet de kosten voor een steeds groter wordende overheid opbrengen. Dat is wat wij nu met zijn allen aan het doen zijn. En jawel, omdat dat niet mogelijk is krijgen we een oplopende overheidsschuld. En onze schuld is de afgelopen jaren niet kleiner geworden. Ik ben ondernemer en geloof mij, als je weet hoeveel ik aan allerlei soorten belasting moet betalen dan zal je schrikken. Ik vraag mijzelf dan ook steeds vaker af voor wie ik nu eigenlijk aan het werk ben.

Is het misschien zo dat we in een negatieve spiraal beland zijn? De overheid moet meer uitgeven om zo de economie op peil te houden en om dat te kunnen bekostigen wordt er steeds meer belasting geïncasseerd. Dat is niet op te brengen door de bedrijven, dus die gaan failliet. En zo wordt het aantal bedrijven kleiner maar de behoefte aan meer belasting stijgt. Maar zou het zo kunnen zijn dat juist een minder uitgevende overheid en daarmee lagere belastingdruk de economie juist op gang helpt? Dan kunnen bedrijven weer winst maken en dat gaan ze dan weer aan andere bedrijven uitgeven. Natuurlijk begrijp ik dat Nederland een verzorgingsstaat is, maar wie zijn we nu eigenlijk met zijn allen aan het verzorgen?

Even iets anders, kan iemand mij trouwens vertellen wat de achterliggende gedachte is hij het feit dat een bank winst moet maken? Een bank faciliteert vraag en aanbod toch alleen. Sommige mensen willen rente ontvangen op hun spaargeld, anderen willen betalen voor de omgekeerde reden. Voilà, het concept bank. Als we dat nu eens zonder winstoogmerk doen? Was dat niet ooit de gedachte van een coörporative boerenbank, of heb ik tijdens de colleges niet zitten opletten? De kosten gaan voor de baat uit maar als je geen kosten van een bank mag maken dan gaat die baat er ook niet komen. En dat is precies waar we nu met zijn allen in zitten. Ondernemen is risico’s nemen, maar de bank neemt nul risico. Hoe kun je dan ondernemen? Ik wil best risico nemen maar mag het van de bank niet. En zo ga ik die baat natuurlijk nooit bereiken.

In het boek ‘De toekomst van werk’ staat een mooi voorstel van Martijn van der Kooij. Maak de overheid een fractie van de grote wat het nu is, een overheid met 25.000 medewerkers om de noodzakelijke dienstverlening te bieden en daarmee klaar. En zijn model klinkt niet eens vreemd. Laat de dienstverlening uitgevoerd worden door dienstverlenende ondernemers. Die werken voor hun geld, ze moeten wel en zijn niet anders gewend. En bij een drastische verlaging van de belastingdruk is de oneindige subsidiepot ook niet meer nodig. Bedrijven krijgen weer financiële mogelijkheden, mensen gaan weer werken weer voor hun geld. En als je niets hebt toe te voegen, sorteert zich dat vanzelf uit. Werk je niet omdat je gewoon lui bent, geen probleem maar dat heeft wel financiële consequenties. En voilà, dan zijn we in een positieve spiraal beland. Ik denk slechts in mogelijkheden.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

3 gedachten over “Wat doen wij met zijn allen fout?”

  1. Kees, de overheid is inderdaad een te groot wordend log orgaan met de bijbehorende bureaucratie. maar het gaat er bij mij niet in dat als bedrijven in een jaar 3 miljard euro winst maken en een groei van 10% voor het jaar erop voorspellen en deze niet halen en nog steeds 3 miljard euro winst maken het zogenaamd slecht doen en er bezuinigd moet worden, omdat stilstand achteruitgang is. de hele aandelenmarkt is een groot speculatie gebeuren geworden en de aandeelhouders gaan voor het snelle geld. niks meer langdurig investeren maar als de winst tegenvalt meteen verkopen en bedrijven dalen in waarde. wist je dat 75% van de aandelenhandel speculatie is en dus puur gokken is? en daar drijft de wereldeconomie dan op! dat moeten ze aanpakken. een bedrijf dat naar de beurs gaat is gedoemd te mislukken.

  2. Hoi Kees-Jan,

    Het gaat niet om de hoeveelheid geld, maar om hoe vaak een euro wordt uitgegeven per jaar. Als mensen vertrouwen op de toekomst en zich dus zeker voelen dat ze over een jaar nog steeds werken en dus nog steeds geld krijgen dan geven ze geld ook makkelijker uit. Dan zit een euro bij wijze van spreken maar een week in je portemonnee voor een luxe product (alles wat niet je basisbehoeften zijn).
    Ben je niet zeker van je baan dan zul je wat minder snel geld uitgeven en je euro bijvoorbeeld 2 weken op zak houden. Die euro wordt dus niet 52x maar slechts 26x per jaar uitgegeven. En niet 52 mensen verdienen geld maar slechts 26. Dus niet 52 mensen maken de afweging of ze een euro elke week of elke 2 weken uit gaan geven maar slechts 26 kunnen die beslissing maken en de andere 26 hebben die euro niet.

    Extreem voorbeeld natuurlijk en ipv een verschil van 100% zal het een paar procent minder zijn.

  3. Ha ha, jij hebt toch economie gestudeerd? Welkom bij de club van MKB-ers!

Reacties zijn gesloten.