Bye Bye Babyboomers

Over gevoelige onderwerpen gesproken. Het is bijzonder dat uitgerekend de babyboomers zo slecht tegen kritiek kunnen of enige tekenen van zelfreflectie bezitten. Je kunt er niet over ze beginnen of ze vallen massaal over je heen. Er zijn echter enkele veelgebruikte stellingen door babyboomers die ik graag zou willen weerleggen. Dit is omdat deze te pas en te onpas gebruikt worden in vele discussies en deze pertinent onjuist zijn.

“Wij hebben dit land opgebouwd”
Bijna. Babyboomers zijn tussen 1945 en 1965 geboren. Dat is net na de oorlog en omdat de babyboomers zo massaal ter aarde gekomen zijn hebben ze daaraan hun zelfbedachte naam te danken. Dit land is opgebouwd na de tweede wereldoorlog, dus vanaf 1945. Toen het 20 jaar later opgebouwd was, was dat pas het moment dat de eerste babyboomers uit de speeltuinen kwamen en dus in hun gespreide bedje terecht gekomen zijn. Niet de babyboomers hebben dit land opgebouwd, maar de ouders van de babyboomers hebben dit gedaan.

“Ik heb mijn hele leven hard gewerkt”
Het grootste gedeelte van Nederland werkt net zo hard als u dat in het verleden gedaan heeft. Wederzijds respect lijkt mij op zijn plaats. Veel babyboomers zijn slapend rijk geworden omdat hun huizen zonder aanwijsbare oorzaak 5x zoveel waard geworden zijn. Een huis kopen voor 50.000 en wat nu 250.000 waard geworden is. De hypotheek van 50.000 is in 30 jaar afgelost, dus de huidige gestegen waarde van het huis is een onverwacht prettig kado. En dan klagen dat je er ‘maar’ 200.000 voor kunt krijgen. Heel vreemd.

“Ons geld zit in stenen”
Je bent vrij om je huis te verkopen, niemand die je tegenhoudt. Als je er niet voor krijgt wat je zou willen hebben dan heet dat marktwerking. Dat is dezelfde marktwerking die je huis om een onverklaarbare reden meer waard heeft gemaakt. Alsof dezelfde bakstenen veranderd zouden zijn. You win some, you loose some. Get over it. Onderaan de streep hebben de babyboomers geen verlies op stenen gemaakt.

“De maatschappij is a-sociaal geworden”
Laat ik dit even nuanceren. Als je meer uitgeeft dan je hebt omdat dat je ‘sociaal’ maakt (regerings-modus jaren 70/80/90), hoe sociaal ben je dan naar je kinderen toe waaraan je deze opgebouwde schuld achter laat? Misschien moeten we als overheid eens stoppen met meer uit te geven dan dat er binnen komt. Dat is wel zo sociaal naar onze kinderen toe. En wellicht kunnen we dan ook onze doorgeschoten subsidie regelingen eens terugbrengen naar het niveau dat we het als maatschappij wel kunnen betalen. Bijkomend voordeel is dat we dan ook de marktwerking niet verstoren met gratis geld.

“Wij hebben welvaart gebracht”
Hou er rekening mee dat onze welvaart wel eens kunstmatig kan zijn. In 1 generatie (20 jaar) is er bijvoorbeeld 2000 miljard euro aan Nederlands aardgas letterlijk en figuurlijk verbrand. 80% van onze voorraad is er door de babyboomers doorheen gejaagd. Je moet het maar kunnen. Daarnaast wordt het nu eindelijk voor iedereen duidelijk dat het huidige pensioenmodel 1 grote farce blijkt te zijn met de pensioen ‘beheerders’ als lachende derde. Het verdampen van onze schijnwelvaart is misschien ontnuchterend voor de babyboomers, maar zeker niet onrechtvaardig.

Bye Bye Babyboomers
Dit is de titel van een boek, lees het eens op een zondagmiddag. De waarheid wordt dan vanzelf kristalhelder. Niets spreekt zo hard als onweerlegbare feiten dat kunnen doen. Ik moet wel nageven, mijn complimenten. Er is nog nooit een generatie geweest die zo ontzettend goed voor zichzelf heeft gezorgd. Ik wens jullie dan ook veel plezier op je cruise, met je klassieke sportauto en je tweede huis in Frankrijk. Geniet ervan zou ik zeggen, dat doen de bankiers die uit dezelfde generatie komen namelijk ook.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one