De lifter

Ze bestaan nog lifters, of althans een lifter. Vandaag op de terugweg vanuit Amsterdam heb ik een lifter meegenomen. Hij moest richting Den Haag/Rotterdam dus dat kwam mooi uit, dat was ook mijn richting. Op de oprit van de ring A10 stapte hij in.

We raakte aan de praat. Het bleek dat zijn leven bestaat uit onderzoek naar schilders en liften. Om het exacter te zeggen, dit zijn ook de enige twee onderwerpen van zijn leven. Over beide onderwerpen kan hij uitstekend vertellen. Het is een man van ruim in de 50 en na zijn opleiding kunstgeschiedenis aan de universiteit is hij verder gegaan met zijn onderzoek. Hij is gespecialiseerd in het onderzoek van één Utrechtse schilder uit 1700.

Voor zijn onderzoek was hij naar Sotheby’s in Amsterdam gegaan. In de praktijk leer je toch wat meer dan alleen de theorie. Zo komt hij ook jaarlijks in Londen om de veilingen daar te bezoeken. Deze studie was zijn dagelijkse kost. Dat is hetgeen waar hij zijn dag mee vult. Zijn hobby, zijn passie, zijn levensdoel. Hoe vaak kom je nu nog een man zoals hij  tegen?

Omdat hij veel met zijn onderzoek bezig is, zijn z’n financiële middelen beperkt. Dat is dan ook de reden dat hij lift. Hij lift al zo’n 30 jaar. Op deze manier heeft hij door heel Europa gereisd. Twee weken geleden was hij nog in Zuid-Frankrijk. Natuurlijk vroeg ik hem of hij op zijn tochten nog bijzondere dingen heeft meegemaakt. Dat was het begin van een mooi verhaal over zijn reizen. Hij heeft een auto-ongeluk meegemaakt, bij criminelen in de auto gezeten die hun geld aan het tellen waren. Ook diverse homo’s meegemaakt die hem oneerbare voorstellen hebben gedaan. Een pistool in een dashboardkastje zien liggen en bij dronken mensen in de auto gezeten. Maar vertelde hij, op de honderden ritten die hij gemaakt had, viel het dus heel erg mee.

Het is een van de laatste der Mohikanen. Hoeveel mensen liften tegenwoordig nog? Hij vertelde ook dat hij vrijwel geen andere lifters meer tegenkomt. Hoeveel mensen zoeken het onbekende op? Hoeveel mensen gaan helemaal voor hun passie? Tijdens het laatste stukje van mijn rit waren dit de onderwerpen van mijn gedachten. Het was een leuke rit en we hebben een mooi gesprek gehad. Leuk hoe dingen je kunnen overkomen. Zoals iemand mij ooit vertelde, het leven is geen toeval het is hoe het leven je toevalt.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one