De silver bullet bestaat niet

Iedereen is op zoek naar die ene briljante oplossing waardoor alles anders wordt: De silver bullet, het gouden idee, het geheim. Ik heb slecht nieuws voor je: die bestaat niet, stop maar met zoeken.

silver bullet (Oxford dictionary)
noun

  • a bullet made of silver, supposedly the only weapon that could kill a werewolf.
  • a simple and seemingly magical solution to a complicated problem.

Ook ik ben op zoek geweest, naar die ene magische oplossing waardoor ik het plafond kon verhogen, het probleem in 1x kon oplossen en dat ik zo een level verder kwam. Ik bleef maar zoeken en zoeken naar die silver bullet maar heb die nooit kunnen vinden.

Het geheim van het leven is namelijk dit: Die ene silver bullet zijn in werkelijkheid honderden kleine silver bullets. Dat is de reden dat je die ene niet kunt vinden. Die bestaat namelijk helemaal niet.

Dus als je die grote verandering wilt laten plaatsvinden, dan doe je dat door vele kleine veranderingen te maken (hallo paradox).

De eerste keer dat ik hier achter kwam was met het automatiseren van de administratie van mijn bedrijf. Vanwege een zwangere medewerkers moest ik drie dagen werk overnemen alleen kon ik maar 1 dag in de week tijd ervoor vrij maken. Ik ging op zoek naar die ene tool of die ene methode waardoor alles anders als vanzelf zou gaan en ik met minder tijd meer administratie zou kunnen verwerken. Spoiler: ik heb die magische oplossing nooit gevonden en was er op een gegeven moment behoorlijk gefrustreerd over.

Toen ben ik hele kleine stapjes gaan nemen. Micro-automatiseringen. Crediteur voor crediteur ben ik aan automatiseren geweest. De administratieve verwerking van de honderden verschillende grote en kleine handelingen die onderdeel van de administratie uitmaken ben ik vervolgens stuk voor stuk gaan automatiseren en optimaliseren. Ik heb letterlijke honderden kleine stapjes gemaakt tot ik op een gegeven moment bij een punt aangekomen was dat alles in elkaar klikte.

En op een onverwacht moment ervaarde ik ineens dat ik dezelfde hoeveelheid administratief werk nog maar in een kwart van de tijd aan het doen was. Er bestaat geen silver bullet, het zijn honderden kleine silver bullets. Dat is het geheim.

En dit werkt met heel erg veel dingen in je leven. Als je een grote verandering wilt doen, dan zul je dat met kleine stapjes moeten doen. Of zoals mijn oma vroeger altijd zei:

Rome is niet in é´en dag gebouwd.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one