De Zwaan

Zo opeens in de nacht verscheen tot mij een aartsengel. En deze aartsengel vertelde mij dat de volgende dag om 3 uur er een zelfmoord gepleegd zou worden. Dat is natuurlijk niet goed en het is wel erg bijzonder dat je dit van te voren weet. De volgende dag om 3 uur reed ik naar de plek waar de zelfmoord gepleegd zou worden en jawel daar gebeurde het. Helemaal gereed met het geweer in de houding. Ik schreeuwde: “Je vergist je! Niet doen!” Maar de treurige blik in de ogen gaven mij het antwoord al. Niets wat ik zou zeggen kon het veranderen. De trekker werd overgehaald en ik was de trieste getuige van een zelfmoord.

Er was eens een zwaantje wat dacht dat hij een mol was. Sterker nog, hij was ervan overtuigd dat hij een mol was. Hij keek naar zichzelf en zag dat hij afschuwelijk wit was. Helemaal niet dat mooie zwart van al die andere mollen, nee hij was lelijk wit. Hij wilde gaan graven zoals alle mollen dat doen. Hoe hij ook probeerde en probeerde, het lukte maar niet om een gat te graven. Hij keek naar zijn vleugels en kon bijna niet geloven hoe misvormt ze waren. En de andere mollen maar graven en graven dat het een lieve lust was. Ten einde raad ging de zwaan maar in een kleine holte van een boom liggen en gooide wat modder over zich heen. Dan was hij tenminste nog een beetje zwart. Tijdenlang lag de arme zwaan daar in dat koude eenzame gat. Dit ging maar door en dit ging maar door en de zwaan werd ongelukkiger en ongelukkiger.

De dag kwam dat hij het niet meer zag zitten. Alles wat hij deed mislukte en hij was zo ontzettend lelijk en misvormd dat hij gewoon walgde van zichzelf. Hij ging doen wat voor hem nog de enige keuze was. Na een tijdje zoeken vond hij een revolver. Hij ging op een rustige plek zitten en zette de revolver tegen zijn kop aan. In de verte kwam er een man aanlopen die schreeuwde: “Niet doen! Je vergist je!” Die man is gek dacht de zwaan en haalde de trekker over.

Bron: Kyrill Goosseff. Ik heb het slechts in woorden gevangen.

Toeliching:
Misschien heeft gevoel nog een extra functie behalve het ervaren van genot en pijn. Het zou ook kunnen zeggen dat je helemaal op de verkeerde weg zit. Dat je bijvoorbeeld denkt dat je een mol bent, terwijl je in werkelijkheid een prachtige zwaan bent. Luister naar je gevoel. Als alles klopt en toch heb je een negatief gevoel, dan kan het best wel eens zijn dat er iets mis is. Volhard niet in hetgeen dat goed lijkt, maar volhard in hetgeen dat goed is. Zou dat niet een extra functie van een negatief gevoel kunnen zijn?

(Aldus de docent Organisatie wetenschappen. Dit was één van de onderwerpen van het tentamen Organisatie Wetenschappen van vandaag. Dat tentamen ging voor mijn gevoel wel goed, maar ja, ik creëer dan ook mijn eigen werkelijkheid 😉 )

Toevoeging 30 sept 2010:
Ik heb dit blog eerder gepost op hyves op 1 dec 2007, 13:22. Vanavond heb ik Kyrill hierover gesproken. Hij heeft onderzoek gedaan naar waarheidsbeleving en ‘God-particle’. Met andere woorden, kun je wetenschappelijk aantonen dat God bestaat. Ik heb binnenkort een gesprek met hem.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one