Dringende oproep

Toen ik 20 jaar geleden (ja ik word oud..) begon met bloed geven had ik daarvoor puur egoïstische motieven. Ik was jong en vrijgezel en het besef van de ernst van de ziekte aids begon langzaamaan door te dringen in mijn kringen. Ik weet niet hoe het nu is, maar toentertijd kostte een aidstest een vermogen. In de loop van de jaren ben ik maatschappelijk wat bewuster geworden en ik geef nu bloed omdat ik besef hoe belangrijk dit kan zijn voor een ander. Door verhuizingen heb ik in Amsterdam, Alkmaar, Noordwijk en nu in Vlaardingen bloed gegeven. Het bloed geven zelf is inmiddels een handeling geworden waar ik mijn hand niet meer voor omdraai en de thee en koekjes na afloop zijn zaken waar ik me op verheug. Het is wonderbaarlijk hoe snel je zonder de halve liter bloed kunt die je net hebt weggegeven.

Vorige week ontving ik een brief van de bloedbank in Vlaardingen waarin opgeroepen werd tot werving van nieuwe donoren omdat hier een tekort aan is.

En dus vraag ik je hierbij eens goed te bedenken wanneer jij voor het laatst iets voor een ander hebt gedaan zonder daar zelf beter van te worden en je aan te melden bij de bloedbank in jouw omgeving.

Geef, omdat het kan!
http://www.sanquin.nl/

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

6 gedachtes over “Dringende oproep”

 1. Ik mag niet 🙁
  Maar opzich een terechte oproep, al zou een actievere campagne niet verkeerd zijn. De bekendheid is te klein

 2. Ook ik sta ingeschreven in het donor-register (zowel voor bloed als voor organen). Ik vind het een mooi idee dat ik, doordat ik 1 handeling heb gemaakt (het hokje aankruisen met ‘ja, ik wil donor zijn’), (in)direct een mensenleven kan redden wanneer dat nodig is.

 3. Vroeger kon je volgens mij ook bloed prikken in Maasland. Maar ik weet niet of dat nog steeds is.

 4. @ Eer: dit is iets anders. Ik kan ook donor zijn, maar geen bloeddonor. Dat zijn twee verschillende dingen. Orgaandonor als je dood gaat, bloed geven doe je een paar keer per jaar

 5. @Dennis: Ik weet het verschil tussen een bloeddonor en een orgaandonor, ik ben bloeddonor sinds mijn 18e. Ook in levende lijven kun je organen afstaan (een nier bijvoorbeel zoals mijn vader voor zijn broer). Mocht het nodig zijn in de tijd voor mijn overlijden, dan ben ik bereid een orgaan af te staan aan een familielid (bekend bij mijn familie, niet registreerbaar bij de donor-stichting geloof ik). Na mijn overlijden mag iedereen die dat nodig heeft enkele organen hebben, mits mijn ouders hier na mijn overlijden achter staan.

  Wat is de reden dat jij geen bloeddonor kan zijn, je bloedgroep?

 6. Ahah, bedankt voor de uitleg, dat snapte ik even niet.

  Ik citeer:
  mannen die seksuele contacten hebben (gehad) met andere mannen mogen niet doneren. Dit seksuele gedrag brengt een verhoogde kans op HIV- en andere infecties met zich mee. (Zie ook: Commissie-Gelijke-Behandeling-Bevestigt-Sanquin-Beleid)

  http://www.sanquin.nl/Sanquin-nl/sqn_donorstart_nl.nsf/All/Mag-Ik-Bloed-Geven-.html

  Is een hele rel over geweest, vandaar ook de link naar de comissie gelijke behandeling

Reacties zijn gesloten.