Het vaccinatie tempo van Nederland: over 10 jaar zijn we klaar

Ik heb even de wiskunde gedaan: In ons huidige tempo kost het ons ruim 10 jaar om iedereen in Nederland te vaccineren. Ter vergelijk: Engeland is naar verwachting voor de zomer van 2021 klaar met het twee maal vaccineren van alle inwoners.

Volgens de officiële rapportage van de RIVM zijn er met de start op 6 januari 2021 t/m 24 januari 2021 160.000 mensen gevaccineerd. Dat zijn gemiddeld 8.888 vaccinaties per dag wat een totaal van 62.000 vaccinaties per week maakt wanneer we 7 dagen per week zouden doorwerken. In Nederland wonen 17 miljoen mensen. Als wij dit tempo hebben van 62.000 per week, dan zijn wij 274 weken bezig. Gedeeld door 52 weken per jaar maakt dat een totaal van 5,3 jaar voordat we klaar zijn met vaccineren.

Dat is dan voor de eerste prik. Uitgaande van het feit dat iedereen twee prikken nodig heeft, zijn we dus 10,6 jaar bezig om onze 17 miljoen landgenoten te vaccineren.

Engeland heeft de turbo erop staan. Zij zitten op 140 prikken per minuut en ze werken van 08:00 tot 20:00. Dat is 12 uur x 60 minuten x 140 prikken = 100.800 vaccinaties PER DAG. Als je 7 dagen per week doorwerkt, zit je op een tempo van 705.600 vaccinaties per week.

Het vaccinatie tempo in Engeland is daarmee 11,4 keer zo hoog dan in Nederland. In Engeland wonen 65 miljoen mensen en ze zijn met hun huidige tempo in 3,5 jaar klaar. Het gaat Engeland nog niet snel genoeg dus ze gaan straks 24 uur per dag vaccineren en ook de capaciteit uitbreiden. Hierdoor verdubbeld hun huidige dag productie, waarbij met extra capaciteit de twin turbo modus aangezet wordt.

En zo verwacht Engeland voor de zomer klaar te zijn. Rond de zomer zitten wij in Nederland naar verwachting op 3%.

Ik sprak een vriendin uit Engeland om te vragen hoe het vaccineren daar gaat. Ze vertelde: “Het is gewoon een fabriek. Mensen staan in de rij en BAM, BAM, BAM, de prikken worden gezet. Het is lopende band werk hier”.

In Nederland houden wij ons daarentegen keurig aan alle bestaande protocollen. Dus de juiste mensen moeten naar de huisarts, anderen naar de GGD en weer anderen naar de wijkpost. Want dat hebben we zo afgesproken en ingericht. Deze logistieke puzzel maakt het er allemaal niet efficiënter en sneller op.

Wij blijven ons in Nederland maar vasthouden aan onze vele regeltjes die gemaakt zijn voor normale situaties waarbij alles volgens het boekje moet gaan. Zoals we dat ook hebben gedaan met de coronatesten waar Lubach op Zondag een pijnlijk duidelijke aflevering over gemaakt heeft.

We zitten middenin een crisis maar onze zorginstellingen blijven krampachtig vasthouden aan de bestaande procedures en bureaucratische zorg processen.

Beste politiek en mensen die verantwoordelijk zijn voor de covid vaccinaties, doe even de wiskunde. In dit tempo moeten we nog een paar jaar in lockdown blijven zitten met zijn allen. Dat gaan we niet volhouden.

—-

Aanvullingen

  • Als we voor de zomer klaar willen zijn dan is dit de wiskunde: 17 miljoen mensen x 2 prikken in 5 maanden (febr t/m jun = 21 weken) = 809.524 vaccinaties per week.
    • Dat zijn 115.646 vaccinaties per dag.
    • Wij zitten op dit moment op 8.888 vaccinaties per dag.
  • Welingelichtekringen.nl: Nederland krijgt veel meer vaccinatieplekken (30 jan 2021)

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

Een gedachte over “Het vaccinatie tempo van Nederland: over 10 jaar zijn we klaar”

  1. Dat komt ervan als we regeringsleiders aanstellen die gezakt zijn voor de rekentoets op de basisschool.
    Mooie praatjes, maar simpel rekenwerk (niet eens Pythagoras, cosinussen en tangussen of kansberekening) ho maar.

Reacties zijn gesloten.