Ondernemer worden: Gewoon doen

Het klinkt zo eenvoudig. Al die stuurlui aan wal die je gevraagd en ongevraagd van adviezen voorzien. Ik heb nooit geweten dat zoveel mensen verstand hebben van ondernemersschap. En het maakt het er niet makkelijk op dat deze goedbedoelde adviezen allemaal een andere kant uitwijzen. Al snel komt de eerste voorwaarde  van een echte ondernemer naar boven:  Je moet het zelf doen. Het voordeel van eigen baas zijn is dat je geen baas boven je hebt. Dat weten de meeste mensen wel. Het nadeel van eigen baas zijn, is dat je geen baas boven je hebt. Alles is jouw probleem. Dat valt wel mee denk je dan, hoe moeilijk kan het zijn.

Totdat je echt gaat beginnen. Tegen startende ondernemers zeg ik wel eens gekscherend, natuurlijk moet je je goed voorbereiden maar heb absoluut niet de illusie dat je alles afgedekt hebt. Je krijg met zaken te maken waarvan je tot voor kort niet wist dat ze bestonden maar die je wel moet oplossen. Dat krijg je niet echt lekker uitgelegd. Als je deze mensen later tegenkomt begrijpen ze pas dat je toen geen grapje maakte. Mijn hemel wat moet je soms snel leren.

In het begin bruis je van de energie, je pakt alles aan en gaat vol gas van start. Maar dan komt al snel het tweede en een van de lastigste aspecten van het eigen ondernemerschap: Klanten. Waar haal je die in vredesnaam vandaan? Je bent helemaal gedesilusioneerd als je beseft dat je nieuwe klanten niet in rijen van 4 voor je deur staan en je telefoon niet de hele dag over gaat. De werkelijkheid is meestal het tegenovergestelde. Je hebt alles op orde, je administratie, je product of dienst, je website en je spiksplinternieuwe visitekaartjes. Maar dan blijft het stil.

Een lichte paniek maakt zich van je meester. Ineens begrijp je dat kosten gewoon doorgaan. Ineens begrijp je dat je aan de bak moet maar je hebt geen idee waar te beginnen. Blijf logisch denken en doe eens gek, denk vanuit de klant. Heel vreemd misschien, maar dat zijn die mensen die jouw boterham gaan betalen. Stel jezelf als klant van jezelf voor en ga van start.

Nadat je hard gewerkt hebt om een potiëntiele klant tot een klant te maken en je je eerste factuur mag sturen overvalt je een moe maar voldaan gevoel. Je eigen zuur verdiende geld. Een kleine tip vanuit deze kant, wacht nog even een seconde met achterover leunen en welkom in de wereld van de adminstratie, cijfers en vooral de belastingen. Die factuur die je gestuurd hebt is omzet. Dat is iets heel anders dan winst. Daar kom je sneller achter dan je lief is. Als je voor een baas werkt en je het verschil tussen je netto en bruto loon al fors vind, ga dan even rustig zitten. Tussen omzet en wat winst na belasting is, zit een nog groter verschil. Treur niet, dat is deel van het ondernemerschap. En inderdaad, dat hebben ze in het begin niet verteld.

Moet je hard werken als ondernemer? Jawel, het concept werktijden moet je niet zo heel erg serieus nemen. Moet je een duizendpoot zijn? En weer: Jawel, je gaat dingen leren die eigenlijk helemaal niet leuk zijn. Is het eigenlijk wel leuk? Op Zeker! Het is niet te beschrijven hoeveel voldoening het ondernemerschap geeft. En die trotse glimlach waarmee je rondloopt, daar kan geen baan tegenop.

Er zijn 100 redenen om geen ondernemer te worden. Er is maar 1 reden om het wel te worden: je wilt het! En mijn gouden tip: Gewoon doen.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one