Waarom lukt het in Taiwan wel om Covid onder controle te krijgen?

Een goede vriend van mij is geëmigreerd naar Taiwan en hij heeft mij bijgepraat hoe het kan dat Taiwan op 23 miljoen mensen slechts 341 Covid gevallen heeft.

Het maatschappelijke leven in Taiwan is gewoon zoals dat voor Covid was. Iedereen gaat naar kantoor, alle winkels zijn open en er zijn festivals. Iedereen doet lekker zijn ding.

Hoe is het Taiwan gelukt om Covid onder controle te krijgen

Wat doet Taiwan dan zo verschillend in vergelijking met de rest van de wereld? Eigenlijk is het niet zo complex, ze hebben vier dingen ingeregeld en afgesproken en that’s it.

1 – Controle aan de grenzen

Je komt het land niet in zonder een zorgvuldige controle of je Covid hebt. En bij twijfel hebben ze teststraten klaar staan om je nogmaals te testen. Pas als ze 100% zeker zijn dat je geen Covid hebt kom je het land in. Geen enkele uitzondering toegestaan.

2 – Verantwoordelijkheidsgevoel bij Covid symptomen

Als je ook maar de neiging van de symptomen van Covid ervaart zoals verhoging van temperatuur of verlies van smaak, dan ga je per direct naar een teststraat om jezelf te laten testen. Geen excuses, gewoon direct naar een teststraat. En als je positief getest bent: direct naar huis en 14 dagen in zelfquarantaine. Dus niet eerst nog ‘even’ snel boodschappen doen.

3 – Teststraten op bijna iedere hoek van de straat

Er zijn vele teststraten door het hele land. Deze zijn eenvoudig en gratis toegankelijk voor iedereen. Omdat er inmiddels zoveel teststraten zijn, hebben ze ook handigheid in het testen gekregen.

4 – Ze hebben een app waar iedereen gebruik van maakt

De overheid heeft een app ontwikkeld die iedere Taiwanees op zijn mobiel heeft staan. Krijg je een melding dat je in aanraking geweest bent met een besmet persoon? Dan gaan ze per direct naar een teststraat.

De source code van deze app is openbaar zodat iedereen die daar behoefte aan heeft zelf kan controleren dat het in orde is. De data wordt 6 weken op een database server opgeslagen waarvan de source code ook openbaar is. Naar zes weken wordt je data automatisch 100% verwijderd. Geen achterdeurtjes. Nul.

Waarom werkt iedereen in Taiwan hieraan mee?

Ze hebben wat te verliezen. Iedereen beseft heel goed dat het maatschappelijke leven zoals ze dat nu hebben, verloren gaat als mensen zich niet aan de bovenstaande regels houdt. Dus ze hebben wat te verliezen en niet wat te winnen.

Waarom lukt het in Nederland dan niet?

1 – Iedereen weet het beter

Wij Nederlanders zijn stront eigenwijs en we weten het allemaal beter. Met als gevolg dat we niet op 1 lijn te krijgen zijn. En omdat al die verschillende meningen alle kanten op gaan blijven we zitten waar we zitten: in 1 grote ongewenste chaos.

2 – Overheid en ICT: geen goede combinatie

De overheid heeft het gewoon te vaak verkloot met ICT Projecten. Of het nu het SPEER project van defensie is, de automatisering van de belastingdienst of de Windows 7 computers bij de gemeente Amsterdam. Bij de overheid zitten ICT kneuzen die hun vak niet verstaan op het niveau wat nodig is.

En als de overheid het dan goed wilt doen met een onafhankelijke ICT toetsingsraad (BIT) dan drukken ze die raad eruit omdat ze de resultaten niet aanstaan. 

Kortom, er is geen maatschappelijk vertrouwen dat de overheid op een fatsoenlijke manier een deugdelijke app kan neerzetten. En een centrale app is wel wel een cruciaal onderdeel van de oplossing voor het oplossen van ons Covid probleem.

Wat hoe dan nu verder?

Ik vrees dat wij als Nederlanders haasje zijn. Taiwan heeft aangetoond hoe je het opgelost krijgt en wij Nederlanders zitten vooral onszelf in de weg. De oplossing is duidelijk, maar helaas is het daarmee ook duidelijk dat wij Nederlanders simpelweg niet in staat zijn om het Covid probleem op te lossen met onze typische Hollandse houding en instelling.

Laat iedereen zichzelf eens goed in de spiegel aankijken. Ben je nu voor elkaar of voor eigenlijk alleen voor jezelf bezig? Zet dat ego van je eens opzij en laten we samen nu wel naar een oplossing werken. Anders vrees ik dat we slechte jaren tegemoet gaan met zijn allen omdat we het allemaal individueel zo goed denken te weten hoe het moet.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one