America is about to change

Obama gaat Change brengen. Maar die change zo wel eens uit een heel andere kant komen dan de politiek. 

In de Amerikaanse staat Wyoming staat een vulkaan op uitbarste. Nu vind ik als geograaf-in-wording dat sowieso boeiend, maar dit zou wel eens heel serieus kunnen worden.

Is dit zeker?
Actieve vulkanen hebben een relatief regelmatig uitbarstings cyclus. We kunnen dat vrij nauwkeurig voorspellen (marges tussen een paar duizend en 100.000 jaar, geologisch gezien nauwkeurig).
De betreffende vulkaan heeft en cyclus van 600.000 jaar, en is inmiddels 40.000 jaar over tijd. Een uitbarsting is vrij aannemelijk.
Er worden op dit moment hevige bewegingen van magma  gemeten (magma wordt lava genoemd zodra het in contact komt met zuurstof, das dus dat hete gloeiende gesteente). Deze bewegingen resulteren in aardbevingen met een kracht van ongeveer 3 op de schaal van richter. Meerdere aarbbevingen op die schaal in één gebied is zeer ongebruikelijk.

Conclusie
Kortom: dat ding gaat BOEM doen. Het zou nog een paar honderd jaar kunnen duren, maar gezien de huidige activiteit is dat hoogst onwaarschijnlijk. Waarschijnlijker is dat ding ergens tussen morgen en een paar maanden BOEM doet.

Ijstijd
Wat betekent dat? Een gebied van 200 vierkante KM wordt bedekt met as en lava. In dat gebied wonen heel wat mensen en staan kernreactors. Maar wat nog veel verontrustender is: het zou een tijdelijke ijstijd kunnen veroorzaken (glaciaal). Dit is niet vreemd, gebeurt vaker. Alleen heeft de mens er nog niet mee te maken gehad. Het werkt alsvolgt: tijdens een uitbarsting worden grote hoeveelheden as en fijne stofdeeltjes de lucht in geslingerd. Sommige van die deeltjes zijn zo licht dat ze zich door de hele atmosfeer verspreiden. Zonlicht dat normaal gesproken door de atmosfeer zou dringen en de aarde verwarmt wordt nu gereflecteerd door deze deeltjes, met als gevolg een forse afname van de hoeveelheid zonlicht (=warmte energie) dat het aardoppervlak bereikt. Gevolg: ijstijd.

SSSSSSTTTTT
Op nu.nl en andere nieuwssites is er nog weinig te lezen, maar een aantal Amerikaanse Overheidswebsites maken al wel melding van dit fenomeen. Er is inmiddels een officieel de ‘State of Emergency’ uitgeroepen. Het is dus meer dan een voorspelling, er is echt iets aan de hand!

(Bron: jeroen.com,  geen stijl.nl)

Gepubliceerd door

Dennis

Mijn naam is Dennis. Ik schrijf, ik luister en ik leef. Benieuwd naar wie ik ben? www.dennishunink.nl voor mijn digitale leven.