Crisis? Wat nou crisis.

Om mij heen hoor ik regelmatig mensen roepen dat het crisis is. Ik heb werkelijk geen idee waar deze mensen het over hebben. Waarschijnlijk bedoelen ze dat sommige branches wat minder werk hebben. Als je nu werkzaam bent bij een drukkerij, klassiek it bedrijf, makelaar of iets doet met de leegstaande kantoorgebouwen dan kan ik mij voorstellen dat je het idee hebt dat het crisis is. In werkelijkheid is jouw wereld aan het veranderen of misschien wel aan het uitsterven.

Als je werkzaam bent in de nieuwe vorm van recruitment, cloud oplossingen, biologische producten of als schoenmaker, dan weet je niet waar je de mensen vandaan moet halen zo druk heb je het. Sommige bedrijven om mij heen ontploffen werkelijk van het werk, bij andere bedrijven worden gesprekken gevoerd met de curator. De werkelijkheid is dat onze economie aan het verschuiven is. Onze economie wordt niet minder, onze economie veranderd.

Voorlopig zijn de rijkste mensen de afgelopen paar jaar nog steeds rijker aan het worden. Het totale geld van een economie wordt niet meer of minder (resultante van de import/export buiten beschouwing gelaten) maar wordt anders verdeeld. Onze maatschappij is aan het veranderen en dat werd tijd ook. Het boek society 3.0 beschijft dit proces voor degene die het willen weten. Ook ons onderwijs loopt hopeloos achter de feiten aan (kijktip). En voor degene die in het bedrijfsleven zitten, wellicht is het boek ‘De toekomst van werk’ leuk voor de zondag.

Om terug te komen over de vermeende crisis van dit moment. Er wordt gesteld dat er minder wordt uitgegeven. Geld in omloop gebracht zoals dat zo mooi heet. Ik stel dat het geld anders besteed wordt. Als geld bijvoorbeeld niet uitgegeven wordt, staat het op een bank. En dit is inkomsten voor een bank. Die maken echt wel geld met jouw geld. Onbedoeld is een consument dus altijd voor iemand een inkomstenbron.

Er zijn echt nog tijdschriften die winst maken, de Happinez en de Linda zijn hier voorbeelden van. Er is zeker nog een behoefte, maar niet dezelfde als jarenlang het geval was. Microsoft en HP hebben jarenlang winst gemaakt. Dit gaat nu overgenomen worden door Google Apps en Apple. De wereld verschuift en wordt zeker niet minder, onze wereld wordt anders.

Crisis? Wat nou crisis, er is helemaal geen crisis. De behoefte van de mensen is aan het veranderen, dat is wat er aan de hand is. En dat komt nu eenmaal eens in de zoveel tijd voor. Niets nieuws onder de zon.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one