Onze nieuwe wereld

Onze wereld verandert. Nu doet die dat al een tijdje maar nog nooit in de mate waarin het nu gebeurd. Branche na branche ondergaat een fundamentele verandering. En niet een enkele, maar het lijkt wel alsof alle branches tegelijk gaan.

De drukkerij wereld is aan het imploderen. Drukwerk is niet meer in dezelfde mate nodig als het ooit geweest is. Zakelijke kantoorruimte (1)? Ik zou er mijn geld niet op inzetten. Zakelijke flexruimte dan weer wel (2)(3). Het einde van de winkels wordt voorspeld (4). Aan de andere kant schiet de ene na de andere webshop de grond uit (5). Klassieke IT met een server in ieder bedrijf wordt rap vervangen door cloud oplossingen (6). En dit gaat sneller dan de meeste mensen durven te beseffen.

De tv is bezig een stille dood te sterven (7). Nu was er al een paar jaar niet echt iets op tv dus wellicht hebben ze hun eigen ondergang versneld. Mensen kijken op uitzending gemist, youtube of andere alternatieven. De tv houdt op te bestaan. En met de tv alle andere bedrijven die aan deze branche gelinieerd zijn. Banken hebben hun discutabele hoogtepunt gehad (8). Er verschijnen nu in rap tempo alternatieven zoals kickstarter.com (9) voor financieren maar ook verschillende andere initiatieven die vraag en aanbod van geld bij elkaar brengen (10).

Accountants beginnen nu te beseffen dat het aan het gebeuren is (11). Een belasting aangifte hoeft niet meer gemaakt te worden, dat heeft de belastingdienst al voor de ondernemer gedaan. Even een fiscalist voor de controle en door. De boekhouding wordt helemaal geautomatiseerd inclusief management dashboard dus dat regelt zichzelf (12).

De overheid zal gaat krimpen tot een niveau waarbij het wel efficiënt en effectief functioneert. En voor de bedrijven die baat hadden bij een gebrekkig functionerende overheid verdampt hiermee het bestaansrecht. De huizenmarkt zit op slot (13). Dat zou wel eens kunnen komen omdat de belanghebbenden van de huizenmarkt zelf zich net even te lang te rijk gerekend hebben.

Langzaam wordt ook duidelijk dat onze pensioen regeling een grote farce (14) blijkt te zijn en deze dreun gaat eenieder zich in volle heftigheid ervaren. Goede winkellokaties worden nog steeds duurder, de overige lokaties zijn niets meer waard (15). Ben je een top vakman, dan vraagt iedereen om je. Ben je gemiddeld dan houd het voor je op. Heb je een fantastische app waarbij het 100% klopt, dan ben je binnen (16). Al de overige vallen af. Alleen de beste,  mooiste, snelste en vooral meest waardevolle gaan overleven. De gemakzuchtigen, halfbakken en onechten houden op te bestaan. Het is goed of niet. We hebben er met zijn allen de tussenweg uitgehaald.

Onze wereld en maatschappij wordt gereset en wel met alles tegelijk. Het is nu echt losgebarsten. Geen idee op welke manier er we beter van gaan worden. De wereld is niet slechter geworden, de wereld wordt in een extreem rap tempo gedarwiniseerd (17). Nadat deze massale trendbreuk over ons heen gekomen is, rest aan eenieder de schone taak om opnieuw positie te kiezen.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one