De professor en zijn chauffeur

Een bekende professor in de quantumfysica had baanbrekend onderzoek verricht. De resultaten van dit onderzoek verkondigde hij met lezingen op universiteiten door het hele land. Hiervoor werd hij rondgereden door zijn chauffeur. Deze chauffeur was ook altijd aanwezig bij de lezingen in de collegezaal. Op een gegeven moment zaten deze twee mannen in de auto toen de chauffeur tegen de professor vertelde dat ook hij een dergelijke lezing gemakkelijk zou kunnen presenteren. Het verhaal wat de professor vertelde was immers steeds hetzelfde en de chauffeur kon het inmiddels probleemloos navertellen.

Goed zei de professor, bij de komende lezing doen we het andersom. Dan doen we of jij de professor bent en ik de chauffeur. Zo gezegd, zo gedaan. Op een lezing bij de universiteit van Delft nam de chauffeur de plek van de professor in. In een overvolle collegezaal vertelde de chauffeur vol verve het verhaal wat hij al tientallen malen de professor had horen vertellen. Zelfs de pauzes en de tonaties waren precies goed getimed.

Nadat het applaus uitgestorven was en de chauffeur met een glimlach de collegezaal in keek stak een student zijn hand op. Deze student stelde een uitgebreide vraag waarin hij het verband wilde weten tussen de paradigmaverschillen van de quantumfysica en de klassieke natuurkunde en dan in het bijzonder in het licht van de wetenschapsfilosofie van Popper.

De chauffeur twijfelde geen moment, keek de student recht aan en zei met een rustige stem. Beste man, ik begrijp niet dat u mij deze vraag stelt, hij is zo eenvoudig dat zelfs mijn chauffeur hier die kan beantwoorden.

(Alle eer naar de verteller: Rob Heeneman van EQ Bewustwording & Ontwikkeling. Ik heb het slechts in woorden gevangen)

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

2 gedachtes over “De professor en zijn chauffeur”

Reacties zijn gesloten.