GeenStijl in Onze Taal

De Nederlandse taal is continue aan verandering onderhevig. Dat is aan de ene kant wel goed want zo houden hele volksstammen werk. Aan de andere kant zou iets meer respect voor de Nederlandse taal wel op zijn plaats zijn. Als ik de taalvaardigheid van de gemiddelde Nederlander aanschouw dan krab ik wel eens achter mijn oren. Is het dan echt zo lastig om een fatsoenlijke Nederlandse zin te produceren? Ben ik dan al zo oud geworden? In de colleges leer ik de Nederlandse taal soms op de vierkante milimeter ontleden als we bezig zijn met een analyse of een onderzoek waarbij een stuk tekst deel van de onderzoeksdata uitmaakt. Dat is natuurlijk niet echt een dagelijkse omgang van taal, maar het leert je wel op een andere manier naar teksten kijken.

Internet en sms hebben ervoor gezorgd dat er nieuwe woorden ontstaan zijn. Meer fonetisch of worden die meer in klanken afgekort zijn (w8 ff bv). Daarnaast zijn er ook hele nieuwe woorden ontstaan en een mooi voorbeeld daarvan is het weblog GeenStijl. Met een grote glimlach lees ik altijd de bijzondere nieuwe schrijfwijze van de woorden. En dan nu even schaamteloos reclame voor het weblog maken:

GeenStijl.nl is door het genootschap Onze Taal onder de loep genomen. Je kunt je natuurlijk afvragen of het wel of geen verrijking van de Nederlandse taal is. En daar reageert Geen Stijl natuurlijk op. Terecht! Bij elkaar is het allemaal gewoon leuk leesvoer šŸ™‚

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

Een gedachte over “GeenStijl in Onze Taal”

  1. GeenStijl volg ik al heel lang, de combinatie van een flinke dosis Intelligentie bij de redactie, het opzoeken van de grenzen en de luchtige puberale overdachte manier van schrijven vind ik geweldig. Dit is gewoon geniaal.

Reacties zijn gesloten.