Interview met Maarten ’t Hart

Het teruglezen van oude mailtjes is soms wel heel erg leuk. Zo lees ik dat ik April 2004 Maarten ’t Hart (ja die schrijver, opgegroeid in Maassluis) een aantal vragen heb  mogen stellen. Ik kan het niet laten om die teksten van toen intergraal hier te plaatsen. Gesteld met het boek ‘Onder de korenmaat’ in het achterhoofd.

Beste meneer ’t Hart,

Allereerst onwijs bedankt dat ik u een paar vragen mag stellen.  […]

Hieronder staan mijn vragen op een rijtje.

Wat was voor u de aanleiding om “onder de korenmaat” te schrijven?

Ik had zelf zoiets meegemaakt als ik in ’t boek beschrijf en ik hoopte daar een beetje overheen te komen door het op te schrijven. Dat is ook wel aardig gelukt.

Het boek gaat over Alexander, een componist en musicus. Mijn idee is dat de meeste personen in Uw boeken nogal op U lijken. Is Alexander ook een beeld van hoe U graag zou willen zijn? Heeft U wel eens geprobeerd om te componeren en zo ja, is dat gelukt?

Ik heb nooit geprobeerd om te componeren. Dat zit er eenvoudig niet in. Alexander is toch anders dan ik zelf ben, al heeft hij wel wat trekjes van mij.

Alexander heeft een relatie met Sylvia. Heeft U zoiets ook meegemaakt?

Ja, zie antwoord bij vraag 1

Maassluis komt weer duidelijk voor in dit boek. Er zit ook een stukje in waar Alexander en Sylvia door de geboorteplaats van Alexander lopen. Dat is volgens mij Maassluis. Alexander zegt dan: “hier terugkeren? Dat nooit!”. Meent u dit ook echt? En waarom zou u niet meer Maassluis willen wonen dan? (al kan ik me dat zelf heel goed voorstellen).

Ik zou best naar Maassluis willen terugkeren. En dan ’t liefst op de Hoogstraat wonen met aan de achterkant het uitzicht op de havenkom en de havenkade. Wat een beetje een bezwaar is van Maassluis is dat de mensen er niet zo aardig zijn. En het stadje verkeert nog erg in de greep van de enghartige godsdienst, dat is ook wel een bezwaar. Maar ’t zou heerlijk zijn om ’s avonds even een hoofdje te kunnen pikken.

Waarop is het huwelijk tussen Alexander en Joanna gebaseerd? Is dat enkel en alleen een verzinsel of niet?

Dat is allemaal puur verzinsel.

Als U 1 plek zou moeten noemen in Maassluis, welke plek zou dat dan zijn en waarom?

Het mooiste plekje Maassluis is bovenaan de brede trappen. Daar kijk je prachtig uit over de Veerkade en de Noordvliet, tot heel ver weg waar de bebouwing ophoudt. Zoiets vind je nergens anders ter wereld. Dat is ronduit prachtig.

Kunt U mij gewoon wat “leuke” of bijzondere dingen over “onder de korenmaat” vertellen?

Dat zal niet meevallen. Anders dan Het woeden der gehele wereld viel het boek slecht bij de kritiek. En de echte Sylvia – ze heette in werkelijkheid Lydia – was vreselijk boos, verdrietig, verontwaardigd, hoewel ze het toch allemaal had gedaan zoals beschreven. Nee, de Korenmaat heeft me helaas niet veel vreugde opgeleverd.

Tot zover.

Gepubliceerd door

Dennis

Mijn naam is Dennis. Ik schrijf, ik luister en ik leef. Benieuwd naar wie ik ben? www.dennishunink.nl voor mijn digitale leven.