Wat is er nu eigenlijk nog wel mooi in deze wereld?

Ik wil niet echt heel erg moralistisch overkomen maar we hebben het tegenwoordig vooral over de dingen die niet mooi zijn of over de dingen die eigenlijk te belachelijk voor woorden zijn. TV Presentatoren die vanwege een unieke persoonlijkheid een paar ton teveel verdienen. Duitse managers die bij niet functioneren van hun eigen grootheidswaanzin 50 miljoen mee krijgen. Amerikaanse managers bij banken die meer dan een miljoen mee krijgen terwijl die draaien op overheidsgeld omdat dezelfde managers het verkloot hebben. Dat is toch waanzin! Daar kun je toch met goed fatsoen en verstand niet meer bij. Is dat het mooiste wat je kan overkomen, veel geld? Ik betwijfel het.

Maar wat is er dan wel mooi in onze maatschappij? Laat ik eens op een rondje langs de velden maken op zoek naar schoonheid. Er wordt nog steeds mooie muziek gemaakt, alhoewel dat naar mijn idee toch steeds minder wordt in verhouding met vroeger. Kunst? Jawel, maar ik kan het beeld niet onderdrukken dat er een steeds commerciëler tintje omheen hangt. Cultuur? Met de multiculturele samenleving vervlakken de losse culturen die samen smelten. Er blijft een beetje van beide over maar niet echt wonderschoon en typerend meer. Taal? Is er nog wel iemand die mooi Nederlands praat? Zoals in de jaren 60 dat een nieuwslezer keurig accentloos ABN praatte. Mooi door puurheid, schoonheid en vooral respect voor de taal. Nu is het zelfs af en toe zo, als je in de trein zit of een internet blog leest, dat je een nieuw woordenboek erbij moet pakken omdat je geen idee meer hebt waar ze over spreken. De sms-invloeden, invloeden van andere culturen en de geenstijl invloed op de taal maakt het er allemaal niet mooier op.

Laten we verder gaan, wat is wel mooi. Architectuur? Hoe meer huizen er gebouwd worden hoe meer ze uit hetzelfde boekje komen. Ga eens naar België en Frankrijk bijvoorbeeld. Dat is toch een ander niveau van architectuur. Auto’s? Ondanks mijn waardering voor auto’s kan ik de nieuwe modellen steeds moeilijker uit elkaar houden. Het lijkt echt allemaal één pot nat. Wat hebben we dan nog meer? Eten en drinken, de wijnen en de Michelin sterren. Onderhand moet je academisch geschoold zijn op dit vakgebied om te weten wat je eet drinkt en vooral hoe het moet. Het gaat al lang niet meer om het eten en de wijn, het gaat vooral om het imago wat eromheen hangt. Ik ga verder, is de mode nog wel mooi of is het vooral een kwestie van op tijd de massa volgen, of doe eens stoer, juist niet de massa volgen. Kleden mensen zich nog wel eens als zichzelf vraag ik mij dan af.

Wat is wel mooi? De liefde die je uit boekjes kunt leren en op relatiesites kan toepassen? Of ben ik nu erg cynisch. Het leven in voor- en tegenspoed wat tegenwoordig wel in voor- maar niet meer in tegenspoed is. De rust die je nergens in onze maatschappij meer vind? We halen rust uit magazines zoals Happinez, wat de neuk is er met ons gebeurd? Waarom mogen we niet gewoon meer onszelf zijn? Waarom moet het altijd meer dan de ander of precies volgens de opgelegde maatschappelijke  waarden. Kijk, ik weet dat de wereld door draait, maar ben ik nu gek  aan het worden of zijn zij het geworden?

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

Een gedachte over “Wat is er nu eigenlijk nog wel mooi in deze wereld?”

  1. Wat een hoop negativiteit in 1 artikel.

    Het is heel simpel, begin bij jezelf en dan zal het met de rest van de wereld ook wel goed komen.

Reacties zijn gesloten.