Puntspecialisme

Je weet niets van mobiele telefoons, tot het moment dat je er eentje moet kiezen of kopen. Dan ontwikkel je in twee weken tijd zoveel kennis over die mobiele telefoon dat je jezelf instaat gesteld hebt probleemloos met de verkoper mee te praten. Om vervolgens een week nadat je de nieuwe telefoon in bezit hebt alles weer vergeten te zijn.

Ander voorbeeld: Je weet niets van een bepaalde ziekte, totdat je deze krijgt. In korte tijd kun je probleemloos met de dienstdoende dokter meepraten over deze ziekte en bent misschien wel op sommige onderdelen beter op de hoogte dan de arts zelf. De arts weet met zijn of haar tien jarige studie van heel veel onderwerpen meer dan jij, maar op dit ene specifieke onderwerp ben je in korte tijd een specialist geworden. Een puntspecialist.

Dit is een bijzonder fenomeen. Nu ben ik ervan overtuigt dat vrijwel iedereen alles kan leren zolang je de factor tijd niet meetelt. Als je puntspecialisme vaker toepast in je leven dan gaat het ook steeds sneller. Dit wordt ook wel empowerment genoemd.

Misschien herinner je nog wel de film The Matrix nog wel. Er is een scene waarbij Trinity een helikopter moest gaan besturen maar dat nog nooit gedaan had. Die kennis en vaardigheid had ze niet dus vroeg ze haar operator om dit in haar hersenen te ‘uploaden’. 20 seconden later was Trinity geüpgraded naar een volwaardig helikopter pilote. Dit is exact wat ik bedoel.

Onze wereld veranderd en niemand heeft echt het idee welke kant het op gaat. Het enige waar iedereen het over eens is, is dat het ongelijk is aan de bestaande situatie. Dus ook jij zult je als mens moeten aanpassen aan de wereld die veranderd is. En daar komt de vaardigheid van puntspecialisme bij kijken. Leer opnieuw te leren dus. En wees je ervan bewust dat je dat kan. Het mooie is dat hoe vaker je het doet, des gemakkelijker het gaat. Het geeft je niet alleen een heel rustig gevoel, het is ook nog eens erg leuk om te doen.

De valkuil om deze vaardigheid te leren is vooral jezelf. Denken dat je het al weet. Aannamens doen over hetgeen je wilt leren. Zoals de Engelse zeggen: “Assumption is the mother of all fuck-ups”. Aannames zijn bijzonder onhandig als je iets wilt leren of begrijpen. Met nieuwsgierigheid en ontvankelijkheid heb je voor jezelf de weg wel opengezet. En dit geldt ook voor die mensen die bijvoorbeeld 50 jaar zijn, je moet nog minimaal 17 jaar. Just saying.

Dus al je meer wilt weten over one-bag-traveling, onze pensioen-zeepbel, een nieuwe applicatie voor je werk of een andere taal, ga je goddelijke gang. En verrijk je eigen leven. Een kleine waarschuwing vooraf betreffende de financiële onderwerpen (pensioen, hypotheken en banken in het algemeen): The truth will set you free, but first it will piss you off. Dan weet je dat alvast.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one