Wie ga je waarom een factuur sturen?

In mijn werk kom ik met enige regelmaat startende ZZP’ers tegen. Dit kunnen mensen zijn die hun gevoel hebben gevolgd en het avontuur zijn aangegaan. Maar ook mensen die na vele sollicitatie pogingen de stap naar zelfstandigheid hebben gemaakt. Deze mensen zijn absoluut gemotiveerd en vaak ook gepassioneerd in hun eigen vakgebied. In de afgelopen jaren heb ik meerdere ZZP’ers begeleid met hun start. En onder onze klanten zitten ook vele ZZP’ers omdat wij verschillende oplossingen hebben voor deze specifieke doelgroep. Hun vak verstaan ze echt wel, daar zit niet het probleem.

Aan startende ZZP’ers heb ik altijd slechts 1 vraag: Wie ga je waarom een factuur sturen? Meestal word ik dan wat schaapachtig aangekeken. Dat ik dat zomaar vraag, dat kan toch niet? Nou dat kan prima kan ik je zeggen. Als mijn gesprekspartner niet binnen een minuut met een trefzeker antwoord terugkomt dan glimlach ik altijd even beleefd. Het is tijd om je bedrijfseconomische bestaansrecht onder de loep te nemen antwoord ik dan. Terug naar de tekentafel heet het ook wel. Als je deze vraag namelijk niet kan beantwoorden dan heb je een hobby en geen bedrijf.

In deze vraag zit namelijk het complete bedrijfseconomische bestaansrecht van je onderneming opgesloten. Als eerste: ‘Wie’, gaat over je doelgroep. Met het beantwoorden heb je die dus in kaart. En exact beantwoorden bedoel ik dan, tot op adres niveau als het even kan. Twee, ‘waarom’, waarom willen deze mensen geld naar jou en niet naar een ander overmaken. Wat is je USP of tegenwoordig nog beter: je UBR? (leesvoer) Weet je die en kun je die overbrengen naar je doelgroep? Begrijp je dus waarom ze voor jou en niet voor een ander kiezen.

Het derde punt: ‘Een factuur’, les 1 in ondernemerschap: begin zo snel als mogelijk met factureren. Met die vaardigheid kun je niet niet vroeg genoeg beginnen. De rekeningen die je ontvangt komen namelijk al vanaf dag 1 binnen. Jouw financiële bestaansrecht hangt namelijk af van jouw vermogen om te zorgen dat er meer geld naar binnen komt dan er naar buiten gaat. En tenslotte: ‘sturen’, de handeling, de actie. Je doet dus iets wat leidt tot iets. Je blijft niet op de bank zitten, je wacht niet op anderen maar bent pro-actief bezig. Wees welkom in de bijzondere wereld van het ondernemerschap. Veel plezier en geniet ervan, het is namelijk best leuk hier.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one