Tot die conclusie ben ik gekomen na het lezen van twee artikelen die op elkaar aansluiten.
Onderwerp 1: Europese verdragen
In een uitstekend artikel zet oud minister Ronald Plasterk uiteen hoe Europese verdragen de wetten van een land overtroeven. Of, hoe een verdrag ‘misbruikt’ of kan worden op een ander onderwerp waardoor de uitspraak van een rechter ons land klem zet.
De korte versie: we hebben of aan verdragen te houden en die verdragen worden meer en meer als breekijzer ingezet door kleine organisaties die een gerechtelijke uitspraak afdwingen waar we vervolgens allemaal last van hebben. De politiek reageert dan met de handen in onschuld wassen, en zeggen: “wij zouden wel anders willen, maar het is nu eenmaal zo”.
Bron: Verdragen bijl aan wortel democratie (telegraaf.nl)
Onderwerp 2: varkens en koeien
Een handelsgoed van Nederland zijn varkens en koeien die we als vlees exporten. Duitsland maakt auto’s die ze exporteren. Frankrijk wijn, Zweden hout, Zwitserland horloges en wij varkens en koeien. Handelsgeest noemen we dat. Ieder land is sterk in het produceren van een goed.
Het Nederlands stikstof probleem in een notendop: We houden in Nederland ongeveer 13 miljoen varkens. Deze eten vooral veel soya dat we uit Amerika importeren. Meer dan 85% van het vlees afkomstig van deze varkens wordt vervolgens geëxporteerd (vooral naar China). En wij blijven letterlijk met/in de stront zitten! (Mark Diepstraten op Quora, geen familie)
Bron Quora: https://qr.ae/pvj3zk
Dus omdat ons stikstof quota door de veehouderij al ruimschoots verbruikt is, kunnen wij geen huizen meer bouwen en moeten we 100 km/h op de rijkswegen gaan rijden. Kijk, als we nu meer bloemen of chips hadden geproduceerd als export middel, dan konden we huizen bouwen zoveel als we wilden. Dan was er geen verdrag dat ons daarvan weerhield.
Dus we moeten óf uit de EU stappen zodat we ons niet meer aan dat verdrag hoeven te houden. Óf minder varkens en koeien houden zodat het stikstof probleem niet ontstaat en ons vervolgens gaan richten op een ander handels onderwerp.
Je begrijpt het al: we hebben onszelf behoorlijk klem gezet met het stikstof onderwerp.