‘How do you underbuild that?’

Kamer tegen opmars Engels op universiteit

Den Haag, 8 april. De fracties van CDA, SP en PVV, samen de helft van de Tweede Kamer, zijn kritisch over de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs. Dat bleek vanochtend in een Kamerdebat over vreemde talen in het onderwijs.

Het CDA heeft begrip voor Engelstalige masters (het tweede, gespecialiseerde deel van een studie) op technische of landbouwuniversiteiten, maar vraagt zich af of „masteropleidingen Nederlands recht ook in het Engels moeten”. De SP is „niet enthousiast” over het fenomeen dat studenten soms geen Nederlandstalige master meer kunnen kiezen. De PVV vreest dat het Nederlands in het hoger onderwijs „verwordt tot een boerendialect”. (nrc.nl)

De gemiddelde Nederlandse student is niet in staat fatsoenlijk Nederlands te schrijven. Mijn recht om dit te stellen is het feit dat ik de afgelopen zes jaar student ben geweest . Tijdens mijn HBO en mijn WO studie zijn mijn wenkbrauwen regelmatig in de stress geschoten bij het zien van werk van mijn medestudenten. Een verplichte les Nederlands op zowel het HBO als op het WO is mijns inziens geen overbodige luxe.

Zolang wij in Nederland als voertaal Nederlands hebben, pleit ik voor het gebruik van Nederlands op de hogescholen en universiteiten. Waarom Psychologie of Bedrijfskunde in het Engels? Na het afstuderen spreek je je cliënten of medewerkers in het Nederlands aan. Als je in staat bent een prachtig Engels essay te schrijven maar je door het ijs zakt bij het opstellen van een fatsoenlijke Nederlandse e-mail, dan is er onderweg iets niet goed gegaan. Helaas zijn er nog busladingen afgestudeerde managers waarvan het niveau Nederlands discutabel is. En dan heb ik het nog niet eens over de managers die niet gestudeerd hebben.

Geen enkel probleem als de wetenschappelijke artikelen in het Engels zijn, dat bevordert alleen maar de internationale uitwisseling ervan. Maar het bevordert de maatschappelijke integratie en het onderlinge begrip niet. Dit wordt bevorderd als we met zijn allen Nederlands blijven praten. Niet alleen op straat maar ook zeker op de scholen. We hebben al zoveel moeite om elkaar te begrijpen, laten we het alstublieft niet nog moeilijker maken dan het nu al is.

Zo eenvoudig is Nederlands op een fatsoenlijk niveau helemaal niet. Probeer maar eens een correcte brief of een fatsoenlijke e-mail te sturen. Dat valt best tegen. De laatste tijd heb ik best wat brieven en stukken schrijfwerk mogen ontvangen. Mensen, alstublieft niet alleen de F7 (spellingscontole red.) over de tekst laten gaan, maar kijk ook even naar het juiste gebruik van de grammatica en de stijlfiguren. Je zult zien dat Nederlands ineens knap lastig wordt en dan krijg je vanzelf respect voor onze mooie taal.

Met lede ogen zie ik dat alles aan het verengelsen, of moet ik zeggen veramerikaniseren, is. Daar worden we met zijn allen niet beter van. Natuurlijk kan het zijn dat we met zijn allen in een plastic wereld willen leven zoals de Amerikanen dat doen, maar of je daar nu echt gelukkiger van wordt, ik betwijfel het. Tot die tijd blijf ik gewoon mijn best doen om de Nederlandse taal in zowel woord als geschrift in ere te houden. De Nederlandse taal verdient het!

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one