Biologische kipfilet

Waarom is gezond eten zo duur? Ik bedoel, waarom betaal ik €9,- in plaats van €3,- voor eenzelfde stuk kipfilet alleen omdat het biologisch is? Ik heb eens navraag gedaan en hierbij welkom in de bijzondere wereld van de kippen. Je hebt dus als eerste de ‘gewone’ kip die uit een legbatterij komt. Gewoon is in deze context op een cynische manier grappig te noemen. Dit gewone kippenvlees komt uit een hok waar de kippen zo dicht op elkaar zitten en vestgemest worden dat alleen al een foto daarvan bij mij voor afgrijzen zorgt. De meest gebruikte term schijnt ‘plofkippen’ te zijn. Hoe toepasselijk. Deze plofkippen worden in zo’n korte tijd vetgemest, waarin ze twee of drie keer zo snel groeien als normaal. Hierdoor zakken ze door hun poten en ploffen ze bijna letterlijk uit elkaar. Dit is de kip die meestal op je bord ligt.


Vervolgens heb je de scharrelkip die op vaste tijden een rondje in je buitenlucht mag maken. Hetzelfde wat wij mensen met onze gevangen doen dus. En tenslotte heb je dan nog de biologische kip. Die heeft het leven zoals het op de afbeeldingen van de verpakking van de andere twee kipsoorten vermeld staat. Die met de blauwe lucht, die boerderij en de blije kippen. Een kip in vrijheid dus. Een biologische kipfilet smaakt naar kip omdat mevrouw kip aan het rondrennen is geweest en daarbij niet voorzien is van chemicaliën die standaard niet in een kip voorkomen.

Terug naar de prijs. In ons mislukte kapitalisme (leestip: Hans Achterhuis – De utopie van de vrije markt ) wordt er onder andere gewerkt met subsidies en prijsafspraken. Echter komt het voor dat de ik-wil-nog-rijker-worden-dan-ik-al-ben-heren zich verrekenen in de vele miljoenen. Helaas laten ze ons dan achter met een kleinigheid zoals een boterberg of een melkplas. Over melk gesproken, je dacht toch niet dat je echt melk nodig had? Voor de melkdrinkers onder ons, je zit de moedermelk van een dier te drinken. De natuur stopt niet voor niets met de natuurlijke moedermelk voor de mens. Die witte motor is alleen in Nederland overmatig populair. Wel eens een glas melk bij je ontbijt in Frankrijk of Italië proberen te vinden? Inderdaad, dat is er niet. En toen ging er geen lampje branden?

Maar goed, terug naar de kipfilet. Welke kapitalistische of egocentristische krachten zijn er gaande dat de prijs zo ontzettend uit verhouding getrokken is? Een korte Google zoekactie levert een resultaat op dat meer mensen worstelen met deze vraag. Het antwoord is naar alle waarschijnlijkheid dat de biologische kipfilet niet te duur is, maar dat de gangbare kipfilet juist te goedkoop gehouden wordt door een veelheid aan subsidies. Subsidies die worden bekostigd uit onze belastingen. Uiteindelijk betaal je dus hetzelfde voor je kipfilet alleen met een wat grote omweg. En wie waren we hiermee ook alweer aan het helpen? De boeren, de kippen of het economisch evenwicht van onze maatschappij?

Ik vermoed dat het allemaal bewust ondoorzichtig gehouden word. Sommige dingen moet je ook niet willen weten. En voor de mensen die nieuwsgierig geworden zijn wat dan de smaak van biologische kipfilet is, deze is duidelijk anders dan ‘‘gewone’ kipfilet. Geef drie keer zoveel uit en bepaal zelf maar of je het waard vind, ik heb mijn mening inmiddels gevormd. Vanavond staan wraps met kipfilet op het menu. Biologische wel te verstaan. Eet smakelijk allemaal.

Gepubliceerd door

Kees-Jan

It takes one to know one

7 gedachtes over “Biologische kipfilet”

  1. Ben voorstander van biologisch eten omdat het beter is voor het dier en uiteindelijk dus ook voor de mens.

    Maar daarnaast heb ik het idee dat het onmogelijk is om voor een groot deel over te stappen op biologisch voedsel. Er is schrikbarend veel land voor nodig, voor zowel de kippen als voor het voedsel wat voor hun verbouwd moet worden.

    Dat is iets wat je ten alle tijden zal blijven houden. Win je op het gebiedt voor een beter behandeling van dieren, verlies je weer op het gebiedt van natuur. Kom je uiteindelijk weer uit op de eeuwige conclusie: Balans.

  2. Het mooie van biologische landbouw is juist dat die vaak gepaard gaat met ‘gesloten kringlopen’: het bedrijf zorgt zelf (of i.s.m. collegabedrijven) voor de voeding van zijn vee en doet daarvoor geen beroep – zoals bij gangbare landbouw – op het regenwoud,gekapt om de soja die dient tot veevoer te kunnen verbouwen. Daar is nog eens schrikbarend veel land voor nodig… De balans die een groter aandeel voor biologische comsumptie heel goed haalbaar maakt, is er één in ons dieet: minder vlees, meer plantaardig, minder van ver weg, meer van dichtbij (Nederland op dit moment een van grootste voedselexporteurs ter wereld, en niet omdat de wereld daar beter van wordt…)

  3. Niet alleen door subsidies is de prijs uit verhouding…

    Mijn opa had de gave om zeer efficiënt te spreken. Hele zinnen propte hij in één woord. Ik hoor het hem nog zeggen; ‘Astnikskost, kantnikszijn’.

    Aan deze uitspraak moest ik laatst denken toen ik laatst door het dorp liep om mijn wekelijkse boodschappen te doen. Sjonge, wat een prijsverschil zeg, tussen biologische producten en niet-biologische producten.

    Bio is gewoon puur natuur
    Bio-wat-voor-producten? Het Biologische EKO stickertje is beschermd. Je mag niet zomaar op elk product een EKO-stickertje plakken omdat het bijvoorbeeld gezond is. Biologische producten moeten voldoen aan zeer strenge Europese wettelijk gestelde normen voor ‘ecologische producten en productiemethoden’. Dat is een hele mond vol, maar het komt er op neer dat het EKO keurmerk onder andere moet garanderen dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Er mogen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen als Aspartaam en E621 aan producten worden toegevoegd. Antibiotica en groeihormonen mogen niet door het voer van dieren zijn gemengd en de gewassen mogen niet genetisch gemodificeerd zijn.

    Dat wil toch iedereen!?
    ‘Sja, als je het zo stelt… gunst, da’s toch logisch? Ik wil ook geen kunstmatige smaakstoffen eten, ik wil geen groenten eten waar genetisch mee geknoeid is en ik wil al helemaal geen vlees eten wat stijf staat van de hormonen en antibiotica!’ Helaas is de werkelijkheid anders en eten we deze toevoegingen wel – dagelijks.

    We kunnen stellen dat de meeste niet-biologische producten die je koopt in bijvoorbeeld de supermarkt het tegenovergestelde zijn van biologisch. Bij verreweg de meeste producten is wel gebruik gemaakt van kunstmest, is er wel gif gespoten, zijn er wel controversiële smaakversterkers en zoetstoffen toegevoegd, worden er wel groeihormonen en antibiotica door het veevoer gemengd en zijn ingrediënten wel genetisch gemodificeerd. Eet smakelijk.

    Niet-biologisch voedsel is te goedkoop
    En de prijs? Want iedereen weet het: Bio is te duur. Toegegeven, biologische producten zijn (veel) duurder dan niet-biologische producten. Soms zelfs wel tot vier keer zo duur. Met dat prijsverschil wordt de biologische optie ineens weer een stuk minder aantrekkelijk.

    Ik stel voor om het om te draaien. De vraag is niet; waarom is biologisch zo duur? Nee, de vraag moet zijn; waarom zijn niet-biologische producten zo goedkoop? Nou, deze producten zijn zo goedkoop omdat al die toevoegingen –die we liever niet hebben- juist wel worden toegevoegd. Biologische producten hebben een juiste prijs en niet-biologische producten zijn kunstmatig (letterlijk) te goedkoop!

    En als het prijsverschil te groot is voor uw portemonnee? Begin dan klein en leg de lat niet te hoog voor uzelf. Maak dan van (bijvoorbeeld) de dinsdag een wekelijkse bio-dag.
    Vergeet dus de term ‘te duur’, en vervang deze door ‘te goedkoop’en loop zo eens op een dinsdag een rondje door het dorp. ‘Astnikskost, kantnikszijn.’

  4. @Casper, tijd voor scharrelkip flatten.

    De optie 1 bio-dag in de week vind ik een goede optie om mee te beginnen.

  5. Ik denk dat het tijd wordt dat we massaal aan de soja-bonen, eieren, vegetarische schnitzels en hamburgers gaan. Dan is het hele probleem wat dierenleed betreft uit de wereld en kunnen we weer normale prijzen gaan hanteren.

  6. Ik wil best bio producten gaan kopen, maar dan wil ik ook minder belasting gaan betalen. Want waarom zou ik meebetalen aan subsidies voor dingen waar ik toch geen gebruik van maak?
    De verhalen over toegevoegde chemicalien vind ik allemaal zwaar overtrokken. Ja tuurlijk, het zit erin.. Mja ik zou liever ook zonder willen eten.. Maar maakt het tegenwoordig allemaal nog uit? Zodra de eerste kriebel in de keel voelbaar is begint men al direct strepsils en trachitol te slikken, alsof dat niet chemisch is.. En dan komt er ook nog is bij dat bio producten dat niet voorkomt. Sterker zelfs.. Zodra je biologisch gaat leven en eten heb je zelfs nog eerder kans om ziek te worden omdat je lichaam geen anti stoffen binnenkrijgt.
    Mnee ik respecteer een ieders keuze om biologisch te eten/leven etc. maar ik doe er niet aan mee zolang ik belasting betaal en het overheids systeem (waar we zelf overigens voor kiezen) zo krom werkt als het aankomt op die subsidies. Puntje bij paaltje denk ik dat je tegenwoordig beter voor je centjes kan kiezen omdat je die dalijk na je 65/67/70ste nog hard zat nodig zal hebben…

  7. Ik zie dat ik een leesteken vergeten ben hierboven waardoor een zin niet helemaal lekker loopt.
    “En dan komt er ook nog is bij dat bio producten dat niet voorkomt.” moet zijn:
    “En dan komt er ook nog is bij, dat bio producten dat niet voorkomt.”

Reacties zijn gesloten.